Reklama:

Projektowanie stron i sklepów internetowych dla firm z Torunia, Inowrocławia, Bydgoszczy i okolic oferuje firma E-Infonet.pl

Muzeum Etnograficzne w tym tygodniu

19.10/środa, godz. 12.00 - finisaż wystawy Zwierzęta idą do nieba. Twórczość Genowefy Magiery
20.10/czwartek, godz. 18.00 - interaktywne spotkanie zatytułowane Etnologiczne ABC... Wykład będzie wprowadzał w tajniki etnologii, a hasłem przewodnim będzie Kultura. 
22.10/sobota, godz. 16.00 - spotkanie zatytułowane Kawa na ławę, czyli cała prawda o cykorii...
Spotkanie będzie poświęcone, znanej na naszym terenie od ponad stu lat, cykorii - wykorzystywanej jako podstawowy surowiec do wyrobu kawy zbożowej
Etnologiczne ABC…
 
W październiku w Muzeum Etnograficznym w Toruniu rusza cykl interaktywnych spotkań popularnonaukowych zatytułowanych Etnologiczne ABC…, które będą krok po kroku wprowadzać uczestników w problematykę etnologiczną.
Etnologia jest dyscypliną zajmującą się kulturowym i społecznym zróżnicowaniem ludzkości. W centrum jej zainteresowań znajdują się „inni”, czyli ludzie kulturowo odmienni. Dzięki etnologii obce światy społeczno-kulturowe mogą stać się zrozumiałe, można również dostrzec, że ludzie mimo kulturowych różnic mają ze sobą wiele wspólnego. Jednocześnie dyscyplina ta sprawia, że swojska i bliska rzeczywistość zaczyna być postrzegana jako zadziwiająca i egzotyczna. Okazuje się, że działania i wyobrażenia, które wydają się nam naturalne i logiczne, dla „innych” wcale takimi nie są.
We współczesnym świecie edukacja etnologiczna staje się niezbędna. Poznanie mechanizmów funkcjonowania kultur pomaga m.in. przełamywać stereotypy oraz rozwiązywać problemy wynikające ze wspólnej egzystencji ludzi odmiennych pod względem kulturowym. Etnologia, określana często nazwami antropologia kulturowa, antropologia społeczna, jest bardzo popularna w Europie Zachodniej. Największym powodzeniem cieszy się jednak w Stanach Zjednoczonych, gdzie kursy z antropologii są powszechnie dostępne dla studentów nie tylko kierunków humanistycznych. Etnologia i antropologia kulturowa, jest również coraz bardziej ceniona w Polsce.
Cykl Etnologiczne ABC… kierowany jest do młodzieży szkół średnich oraz osób dorosłych, spotkania będą się odbywać co miesiąc. Przedmiotem rozważań na październikowym spotkaniu będzie kultura – termin pozornie oczywisty, powszechnie używany, ale rodzący też wiele nieporozumień. Dr Olga Kwiatkowska (etnolożka) opowie jak pojęcie kultury definiowano w ramach etnologii dawniej oraz jak jej rozumienie zmieniało się w trakcie rozwoju dyscypliny. Spotkanie odbędzie się 20 października, w czwartek, o godzinie 18.00 w sali widowiskowej. Wstęp wolny.
 
Kawa na ławę
czyli cała prawda o cykorii…
O tym, że jesień to czas zbiorów, wiedzą wszyscy. Mało kto jednak wie, że na przełomie września i października na Kujawach, wykopuje się cykorię, wykorzystywaną między innymi jako podstawowy surowiec do produkcji kawy zbożowej. W Muzeum Etnograficznym w Toruniu siejemy i sadzimy rośliny, które od dawna uprawiane były na wsiach. W tym roku wyhodowaliśmy właśnie cykorię. Mimo że roślina ta jest uprawiana i wykorzystywana w naszym regionie od ponad stu lat, wiedza na jej temat nie jest powszechna. A przecież smak kawy zbożowej tak wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem. Aby przywołać te wspomnienia zapraszamy do Muzeum na spotkanie Kawa na ławę czyli cała prawda o cykorii…
Kawa zbożowa, wyrabiana domowym sposobem z palonego jęczmienia, żyta lub pszenicy, często z dodatkiem prażonych żołędzi, była na dawnych polskich wsiach bardzo popularnym napojem. „Zbożówkę”, przygotowywano często z mlekiem. Podawano ją do chleba z masłem, placków, ciasta drożdżowego. Czarna kawa zbożowa uchodziła za napój skutecznie gaszący pragnienie. Dlatego zabierano ją w pole podczas sianokosów i żniw. Z czasem zaczęła docierać na wieś kawa zbożowa produkowana fabrycznie, która zawierała domieszkę korzenia cykorii. Taka kawa świetnie nadawała się również do wyrobu podpiwka.
W programie spotkania w Muzeum: kopanie cykorii na poletku w Parku Etnograficznym, opowieść o cykorii oraz wyrobie kaw zbożowych, ekspozycja „kawowych” zabytków z muzealnej kolekcji. Uczestnicy będą mogli spróbować swoich sił w wyrobie kawy zbożowej i usłyszą o jej dobroczynnych właściwościach. Dowiedzą się też jak wyrabiano podpiwek. Nie będą jednak tylko słuchać, oglądać i rozmawiać o kawie, będą ją również smakować. Dzieci wezmą udział w działaniach plastycznych z zaskakującym wykorzystaniem kawy. Spotkanie zakończy wymienialnia przepisów na dobrą „zbożówkę”. Prosimy o przyniesienie przepisów.
Spotkanie poprowadzą: Olga Kwiatkowska, Grażyna Szelągowska
22 października (sobota), godz. 16.00, Muzeum Etnograficzne w Toruniu, Park Etnograficzny i Sala Widowiskowa
Wstęp: 5 zł. norm., 3 zł. – ulg., 10 zł. – rodzinny.
 
 
 
Opracowanie informacji:
Olga Kwiatkowska na podstawie tekstu Grażyny Szelągowskiej